Negyedik nap - Magyarország – A Széchenyi terv

Negyedik nap - Magyarország – A Széchenyi terv

 A szél tényleg nekünk dolgozott az éjjel, mégpedig nem akárhogy. Olyan napos időt csinált reggelre, hogy arra öröm volt ébredni. Már reggeli testedzésnél rebesgették, hogy egy hosszabb felderítésre kell mennünk, ezért bepakoltunk zsákjainkba, egynapos expedícióra készültünk. Reggeli szalámi, vajas kenyér, mindenféle zöldség. A zászlófelvonást Bartók Zoli végezte.

A reggeli protokoll után a zsákjainkért mentünk, mikor megszólalt a GÉP hívó jelzése, majd elmondta a napi megoldásra váró feladatot. Azt kellett kiderítenünk este 8-ig, hogy a 19. század kezdetén a magyar gazdaságban, közlekedésügyben, külpolitikában és sportban milyen reformok mentek végbe, és kinek köszönhetjük mindezt. Áthaladva az Időkapun a Magyar Országgyűlésen találtuk magunkat, ahol komoly vita folyt. A reformpártiak szavának engedve felkerekedtünk, és egy körútra indultunk, hogy világot látva tapasztalatokat gyűjtsünk. Elmentünk tehát Eperjesre.

A belvárosban kezdtük a tapasztalatszerzést. Egy lista szerint kellett végigjárni a megvizsgálandó helyeket. Városi portyának is nevezhetnénk ezt. Egyesek engedve a nagyváros forgatagának üdítőt, rágycsálnivalót, fagyit, kávét kóstoltak. Aztán Petőfivel, Tompával és Kerényivel találkoztunk, nekik mondtuk el tapasztalatainkat. Ebédidőben a 45-ös „szekérre” szálltunk és a városszéli tóhoz kocsiztunk. Ebéd a tónál, többféle étel közül lehetett választani. A tavon a vízi sportnak hódoltunk, és a gumicsónakot tanulmányoztuk, mint közlekedési eszközt.

Időben értünk vissza a GÉP-hez, betápláltuk a hiba megoldását. Helyesnek bizonyult. Közben társul szegődött hozzánk a szél kistestvére, a szellő, de nem sokáig kísért. Az Országgyűlésben beszéltünk a tapasztalatainkról. Ott meghívást kaptunk a kaszinóba, magától Széchenyi Istvántól. A vacsora édes, piros kenyér, lencsefőzelék. Balázs Attila vonta le a zászlót. Takarodó előtt a társaság nagy része még betűkirakóst játszott, lazításképpen. Még nem is sejtik, hogy mennyire más lesz a holnapi nap. Na, de mindent a maga idejében.

Ja, azt persze elfelejtettem megjegyezni, hogy őrseink egyetemek neveit kapták, úgymint MIT, Harward, Barkley. Keddre csatakiáltást, tegnapra őrsi indulót kellett szerkeszteni.