Lyócsa Imre

(1963. július 21. --- ) Az ijászattal 1996-ban kezdett el foglalkozni, amikor teljesen véletlenül kapcsolatba került ezzel a sporttal. Ősszel kezdett edzeni és már 1997. tavaszán sikerült a szlovák terembajnokságon ezüstérmet szereznie.
Az első kölföldi szereplés 1997. nyarán volt, amikor kijutott Olaszországba az EB-re, ahol a 7. helyen végzett. Az igazi áttörés 1998-ban jött el. Akkor tartották az első VB-t, amit az IPC (nemzetközi paralimpiai bizottság) rendezett. Saját költségére kellett kimennie, mert nem volt támogatás. Maga is nagyon meglepődött, hogy sikerült megnyernie a VB-t, és így megszerezni az első világbajnoki cimét. 1999-ben Új Zélandon "csak" a 4. lett, de a csapatversenyben sikerült ismét aranyérmet szerezni.
2000-ben vett részt először paralimpián, Sydneyben, és máris egy bronzzal tért haza. Ott volt a szepsi Szojka János is, aki szintén bronzéremmel lett gazdagabb. Ekkor alapitották meg Szepsiben az íjászklubot és versenyeket kezdtek rendezni a városban. A tagok száma akkor 7-8 személy volt, de gyorsan gyarapodott a létszám. Főleg fiatalokból állt a csapat.
2002-től szinte minden évben aranyéremmel tért haza a világversenyekről.
2002-ben a lengyel Spalában európabajnok lett.
2003-ban Madridban sikerült megszereznie a második világbajnoki cimét.
2004-ben másodszor utazott paralimpiára, Athénba, ahol ismét remekelt. Paralimpiai bajnok lett.
2005-ben Olaszországban EB-t rendeztek Carrarában, ahol annak idején Michelangelo alkotott. Ott ezüst érmet szerzett.
2006-ban a cseh Nymburkban rendezték a VB-t, és ott bronzérmes lett. Ezen kivül többször volt szlovák bajnok a mozgáskorlátozottak és az egészséges ijászok között egyaránt. 4 alkalommal megnyerte mindkét bajnokságot, és így abszolút szlovák bajnok volt.

2007-ben Dél - Kóreában vett részt VB-n. Nagyon izgult, mert a keleti kultúra mindig vonzotta és ez volt az első alkalom, hogy oda kijuthatott, de az eredményén ez nem mutatkozott meg, mert bronzérmes lett.